MagyarEnglishRomânăUkrainian
Látogatóink száma
133419
Az Ön jelenlegi IP címe:54.158.241.146  
      

KMSZ elnökségi ülés

2010. november 25-n a Kelet-Magyaroszági Munkaadók Szövetségének tagjai, a cégek vezetői az alábbi ajánlatokat fogalmazák meg Mátészalka Város Önkormányzatának vezetősége felé


A Kelet-Magyarországi Munkaadók Szövetsége

gazdaságfejlesztési ajánlásai az új városvezetés feléMátészalka város önkormányzata bevételeiben, a város foglalkoztatási lehetőségeiben kevésbé érvényesülnek azok a lehetőségek, amelyek egy hatékonyabb gazdaságpolitikával érvényesíthetőek lennének. Az önkormányzat adóbevételeiben, az itt élő emberek magas szintű foglalkoztatásában, életfeltételeik megteremtésében meghatározó szerepet vállalnak a város vállalkozói, üzemei, melynek magját a szövetség tagjai alkotják. Ezért szükségesnek tartják együttműködésük felajánlását, javaslataik, elvárásaik megfogalmazását. Ezek az alábbiakban foglalhatók össze:


 1. Az önkormányzat erősítse meg a város gazdaságfejlesztésével, a gazdaság szereplőinek ügyeivel foglalkozó apparátusi szakterületet és bizottsági munkacsoportot.
 2. Dolgozza ki a város gazdaságfejlesztési programját, a befektetni szándékozó, valamint tevékenységét itt végző vállalkozások támogatási rendszerét. Mutassa be, hogyan kívánja megteremteni a vállalati versenyképesség és a befektetési környezet javítását.
 3. Mint a vállalkozók részéről megfogalmazódott legfontosabb elvárás, ismertesse meg a szakemberképzés területén a lehetőségeit és terveit, a vállalkozók igényeinek befogadására vonatkozó együttműködés formáját, a vállalkozóknál folyó gyakorlati képzések támogatási szándékát.
 4. A gazdaság szereplői számára transzparensen mutassa be a befektetési területeket, az azokra vonatkozó előírásokat, elvárásokat.
 5. Gyorsítsa fel a hatósági eljárásokat, az egyablakos rendszer  bevezetését.
 6. A befolyt iparűzési adó 30 %-át a vállalkozók működési feltételeit javító beruházásokra, működésüket segítő szolgáltatások megteremtésére fordítsa. Nevezetesen:
  1. Új buszmegálló kiépítése az Ipari út - Curtis út kereszteződésénél, lehetővé téve, hogy az új üzemek (Szatmár Optika, Flabeg, Inkubátorház, stb.) több száz dolgozója, valamint ügyfele rövidebb idő alatt tudja megközelíteni munka-, és képzőhelyét.
  2. Az Ipari úti csapadékcsatorna áteresztő kapacitásának bővítését, amely már közepes csapadékhullás esetén sem képes befogadni a vállalkozások területéről érkező csapadékvizet, valamint akadálya a fejlesztésekhez, új vállalkozások letelepedéséhez szükséges vízjogi engedélyek jelentős többletköltség nélküli beszerzésének.
  3. Önkormányzati kiadványokban, honlapon, az önkormányzati támogatás keretében a városi televízióban megjelenési lehetőség biztosítása. A város gazdaságának, vállalkozóinak szolgáltatási elvárásai megjelenítése.
  4. A vállalkozók telephelyeinek környezetében lévő önkormányzati területek gondozásának javítása.
 7. Az önkormányzati beruházások megvalósításánál, intézményei szolgáltatási igényeinek ellátásánál a helyi vállalkozások, ill. szerveződéseik (mint fővállalkozók is), meghatározó részesedést kapjanak.
 8. A városvezetés a gazdaság szereplői részére tartson rendszeres tájékoztatást, azok képviselőit, érdekképviseleti szerveit vonja be a város gazdaságpolitikájának alakításába, az őket érintő önkormányzati döntések meghozatalába.
 9. A város újra rendezze meg az évenkénti Szatmár Expó-t. A rendezvény amellett, hogy bemutatkozási lehetőséget teremt a térség vállalkozóinak, a kapcsolódó szakmai rendezvényekkel, a résztvevők egymás közötti együttműködése fórumának megteremtésével megélénkíti a gazdaság szereplőinek aktivitását.
 10. Hiányszakmákban vállalkozást indító, vagy hiányszakmával rendelkező szakmunkást foglalkoztató vállalkozó a foglalkoztatottak számával arányos iparűzési adó visszatérítést kapjanak (üveges, stb.).
 11. A törvényesen működő vállalkozások védelme érdekében, az önkormányzat a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával korlátozza az engedély nélkül (feketén végzett) szolgáltatásokat (autójavítás, stb.).
 12. A település rendezési tervében a vállalkozások ingatlanán, ill. környezetében szükséges változtatások átvezetése.
 13. Hatékony angol nyelvoktatási rendszer létrehozása a városban, amely által jelentősen növelni lehetne a térségben élő szakemberek elhelyezkedési lehetőségét a város nagyüzemeiben, ill. annak menedzsmentjében.

Mátészalka, 2010. november 26.

Kárpáti Tibor

elnök